UE merge inainte cu impozitul minim global, in ciuda retragerii SUA. Ce inseamna asta pentru Romania?

In ciuda anuntului recent privind retragerea Statelor Unite din acordul global privind impozitul minim de 15%, Uniunea Europeana nu da semne ca ar intentiona sa-si schimbe directia. Romania, alaturi de alte state membre, a transpus deja in legislatia nationala regulile asa-numitului Pilon 2, care vizeaza marile grupuri de companii multinationale. Astfel, incepand cu anul fiscal 2024, aceste reguli se aplica efectiv si in Romania, prin Legea nr. 431/2023.
Ce presupune Pilonul 2?
Pilonul 2 face parte din initiativa globala de reformare a fiscalitatii internationale, coordonata de OCDE. Ideea de baza este simpla: marile companii trebuie sa fie impozitate intr-un mod echitabil, indiferent de tara in care isi desfasoara activitatea. Prin impunerea unei cote minime efective de 15%, se urmareste prevenirea practicilor de optimizare fiscala agresiva si a competitiei daunatoare intre state privind taxele pe profit.
SUA schimba cursul, UE ramane pe pozitie
Noua administratie americana si-a manifestat intentia de a se retrage din acordul global, ceea ce pune presiune pe arhitectura internationala a Pilonului 2. Totusi, la nivelul UE, nu exista semnale ca acest pas inapoi al SUA ar determina o suspendare a implementarii. Dimpotriva, pozitia generala este de continuare a aplicarii regulilor, avand in vedere investitiile administrative si tehnice deja realizate atat de autoritati, cat si de mediul de afaceri.
Unele voci din mediul international speculeaza ca, in locul unei retrageri din partea UE, este posibil ca discutiile sa conduca la concesii sau exceptii temporare in favoarea companiilor americane, ca parte a unor viitoare negocieri. Este mentionata, spre exemplu, posibilitatea permanentizarii unor exceptii de tip Undertaxed Payments Rule (UTPR), care vizeaza impozitarea profiturilor considerate subimpozitate in alte jurisdictii.
Romania merge inainte
Romania s-a numarat printre primele state care au transpus Directiva UE in legislatia nationala, prin Legea 431/2023. Aplicarea a inceput cu anul fiscal 2024 si vizeaza grupurile de companii cu venituri consolidate de peste 750 de milioane de euro. Este important de mentionat ca legislatia interna prevede atat regulile GloBE (Global Anti-Base Erosion), cat si mecanismele de ajustare ale impozitului efectiv, acolo unde este cazul.
Desi climatul international ramane volatil, autoritatile romane nu au indicat pana acum nicio intentie de a suspenda sau modifica legislatia in vigoare. Dimpotriva, transpunerea acestei masuri este vazuta ca un pas spre consolidarea unei fiscalitati echitabile si transparente, in linie cu angajamentele asumate la nivelul OCDE si UE.
Ce urmeaza?
Pentru marile companii care activeaza in Romania, se impune monitorizarea evolutiilor internationale, fara a neglija insa cadrul national deja aplicabil. Chiar daca alte jurisdictii – precum SUA, India sau China – ezita sau intarzie implementarea Pilonului 2, companiile care au operatiuni in UE vor fi nevoite sa respecte regulile adoptate de statele membre.
In concluzie, desi retragerea SUA din acordul privind impozitul minim global poate complica arhitectura fiscala internationala, nu pare sa afecteze decisiv cursul UE. Romania, la randul sau, ramane angajata in aplicarea Pilonului 2, iar companiile vizate trebuie sa fie pregatite pentru aceste raportari si eventualele ajustari de impozit.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!