Vanzarea deseurilor metalice- Cum facturam si ce obligatii avem catre Fondul de mediu
07 Oct 2016
Vanzarea deseurilor feroase si neferoase, rebuturilor feroase si neferoase, inclusiv produselor semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora este o operatiune supusa masurilor de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal. Masurile de simplificare se aplica doar in masura in care atat furnizorul, cat si beneficiarul sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal.
Astfel, pentru livrarile pe teritoriul Romaniei, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA va emite factura cu TVA colectata, daca livrarea se efectueaza catre o persoana neinregistrata in scopuri de TVA iar pentru livrarile catre persoane inregistrate in scopuri de TVA va emite factura in regim de taxare inversa. Taxarea inversa reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul si beneficiarul livrarii, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa. Furnizorul emite facturile fara sa inscrie TVA aferenta. In coloana aferenta taxei pe valoare adaugata se inscrie mentiunea "taxare inversa". Beneficiarul calculeaza taxa pe valoare adaugata aferenta si o inregistreaza, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de TVA – Formular 300. Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor. Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427.
Pentru veniturile din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii detinatorii bunurilor, persoane fizice sau juridice, care nu au calitatea de colector si/sau de valorificator autorizat sunt obligati la plata unei contributiei catre Fondul pentru mediu, in cuantum de 3% din veniturile realizate .Baza de calcul la care se aplica contributia de 3% reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase si a bunurilor destinate dezmembrarii, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, de catre generatorii deseurilor, respectiv de catre detinatorii bunurilor destinate dezmembrarii, persoane juridice, catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se face pe baza de factura, cu evidentierea distincta a contributiei de 3% si cu retinerea acesteia.
Obligatia de a calcula, de a retine, de a declara si de a vira la Fondul pentru mediu contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea de deseuri metalice feroase si neferoase, inclusiv a bunurilor destinate dezmembrarii, revine operatorilor economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor.
Astfel, contributia de 3% nu se declara si nu se vireaza de catre persoana care efectueaza vanzarea deseurilor metalice ci se retine prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor, si se vireaza la Fondul pentru mediu lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre deseuri feroase
Mar182024
Monografie contabila deseuri
de
Alexandru Palaghia
valabil la 18 Mar 2024
Intrebare: In urma unei operatiuni de curatenie din curtea unei ferme agricole, proprietatea societatii comerciale, s-au colectat aproximativ 4 tone de fier, care s-au predat la o firma autorizata de colectare fier vechi, pentru care s-a emis factura de vanzare cu 1.35 lei/tona. Care este monografia contabila pentru fierul colectat in urma curateniei? Multumesc.
Nov242023
Taxcode vanzare deseuri feroase
de
Profeanu Laura
valabil la 24 Nov 2023
Intrebare: Societatea vinde deseuri feroase (otel, tabla) rezultate din procesul de productie a unei societati specializate in preluarea acestora (REMAT). Factura se emite fara TVA si se evidentiaza in mod distinct cota de 2% reprezentand Fond pentru mediu. La ce rand se declara valoarea desurilor vandute in declaratia D300, respectiv ce TAXCODE se va folosi in D406?
Sep092022
Operatiuni comerciale de import-export fara transport in Romania
de
Alexandru Palaghia
valabil la 09 Sep 2022
Intrebare: O firma cu sediul in Romania, platitoare de TVA, vrea sa achizitioneze din Republica Moldova deseuri feroase si neferoase pe care sa le vanda apoi in Turcia. Transportul se face direct din Rep. Modova. Ce documente trebuie intocmite si ce obligatii fiscale decurg din aceasta tranzactie pentru firma romaneasca?
Iul072022
Eliminare marfa impropie utilizarii, tratament fiscal
de
Elena Garofil
valabil la 07 Iul 2022
Intrebare: Domeniul de activitate este reciclarea deseurilor feroase, am achizitionat anul trecut ca si marfa supusa masurilor de simplificare deseuri feroase - acesta marfa nu am reusit sa o valorificam mai departe catre combinate, acum solutia pentru aceasta marfa achizitionata este eliminarea ei prin predarea catre groapa de gunoi. Din punct de vedere al deductilitatii: cheltuiala cu respectiva marfa ...
Apr202016
Masuri de simplificare pentru deseuri
de
Amelia Dumitras
valabil la 20 Apr 2016
Intrebare: Care este tratamentul fiscal d.p.d.v. al TVA-ului - masuri de simplificare (taxare inversa) pentru deseurile de tip feroase, neferoase si de cele din categoria D.E.E.E.-urilor (deseuri electrice si electronice periculoase si nepericuloase), respectiv care dintre deseurile precizate mai sunt sunt supuse masurilor de simplificare la TVA si care se factureaza cu TVA normal de 20%?
Vezi toate studiile de caz despre deseuri feroase keyboard_double_arrow_right