Vanzarile la distanta – ce reprezinta si ce obligatii au furnizori
30 Apr 2018
Vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia catre un cumparator persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau catre orice persoana neimpozabila.
Astfel, exista un regim special pentru vanzarile la distanta, aplicabil in cazul in care cumparatorul este:
• persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA (intreprindere mica sau persoana care efectueaza numai operatiuni scutite fara drept de deducere);
• persoana juridica neimpozabila.
Din punct de vedere al TVA, locul livrarii pentru vanzarile la distanta efectuate din Romania catre alt stat membru se considera in acest alt stat membru, in cazul in care livrarea este efectuata catre o persoana care nu ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de statul membru in care se incheie transportul sau expedierea, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) valoarea totala a vanzarilor la distanta, efectuate de furnizor si care presupun transportul sau expedierea bunurilor din Romania catre un anumit stat membru, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent, depaseste plafonul pentru vanzari la distanta, stabilit conform legislatiei privind taxa pe valoarea adaugata din statul membru respectiv, astfel de vanzari avand locul livrarii in statul respectiv; sau
b) furnizorul a optat in Romania pentru considerarea tuturor vanzarilor sale la distanta, care presupun transportul bunurilor din Romania intr-un anumit stat membru, ca avand loc in respectivul stat membru. Optiunea se exercita in conditiile stabilite prin normele metodologice si se aplica tuturor vanzarilor la distanta, efectuate catre respectivul stat membru, in anul calendaristic in care se exercita optiunea si in urmatorii 2 ani calendaristici.
Plafoanele statelor membre pentru vanzari la distanta se regasesc pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice, la adresa: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/infotva/tabel_plafon_vz_distanta.htm
In cazul acestor vanzari, daca bunurile sunt transportate de un furnizor din Romania sau in numele acestuia catre alt Stat Membru, nu are loc un transfer din Romania. Daca furnizorul nu a depasit plafonul pentru vanzari la distanta stabilit de celalalt Stat Membru, locul livrarii este considerat a fi Romania, respectiv furnizorul va factura cu TVA aceste livrari de bunuri.
Daca insa furnizorul a depasit plafonul pentru vanzari la distanta stabilit de celalalt Stat Membru sau a optat pentru taxarea vanzarilor sale la distanta in celalalt Stat Membru, se considera ca livrarea are loc in celalalt Stat Membru. In Romania, operatiunea de transport al bunurilor in alt Stat Membru, urmata de vanzarea bunurilor catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA este un nontransfer, furnizorul avand obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in celalalt Stat Membru, sa factureze cu TVA din acel alt Stat Membru si sa raporteze operatiunile catre autoritatile fiscale din acest stat.
Nontransferurile nu sunt livrari intracomunitare si nu se declara in Decontul de TVA nici in declaratiile 390 – „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” sau 394 - „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre declaratia 300
Nov222024
Regim TVA bilete de avion pentru transport pe teritoriul Romaniei, operator din Polonia
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea a achizitionat bilete de avion cu transport pe teritoriul Romaniei Bucuresti-Cluj. Furnizorul a emis factura cu cod de TVA de Polonia. Ce obligatii declarative exista pentru acest tip de operatiune. Se declara in D394 acesta operatiune la cartusul E "Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt ...
Nov222024
AIC de bunuri de la furnizor cu cod invalid de TVA
de
Alexandru Palaghia
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societate platitoare de tva a efectuat in luna septembrie o achizitie intracomunitara de bunuri de la un furnizor din Lituania, fara cod valid de tva in VIES. Factura are data de septembrie, dar am primit-o si inregistrat-o in luna octombrie. Furnizorul din Lituania fara cod valid de tva a emis factura cu tva 21%. Cum inregistrez aceasta factura? Aplic taxare inversa la valoarea integrala cu ...
Nov142024
Autofactura servicii intracomunitare
de
Profeanu Laura
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
Firma X colaboreaza cu platforma BOLT, firma X este platitor de TVA in regim normal.
Lunar BOLT emite in numele firmei X facturi de compensare (pe factura la cumparator apare BOLT, iar la furnizor apare firma X, articole: brading bonus; driver_compensation, etc), facturile nu contin TVA.
Va rog sa ma ajutati cu monografia contabila pentru firma X. Cum se declara in D390; pe ce rand se ...
Oct232024
Prestare de servicii intracomunitare
de
Alexandru Palaghia
valabil la 23 Oct 2024
Intrebare:
Firma are un contract de prestari servicii cu o firma din Polonia, platitoare de TVA. In contract este stipulat ca societatea din Romania sa opereze comenzile din Romania pe platforma firmei din Polonia. Vinde online jucarii. Transportul coletelor si ambalarea, totul se realizeaza de firma din Polonia. La firma din Romania nu este marfa deloc. Dupa vanzari, comisionul firmei din Romania este ...
Sep192024
Import bunuri scutit de TVA
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 19 Sep 2024
Intrebare:
Societatea a achizitionat in regim de perfectionare activa niste bunuri din import si deci nu am platit tva in vama. In decontul 300 aceste valori se declara la randul 30 - Achizitii de bunuri scutite sau neimpozabile? Multumesc.
Aug212024
Declarare TVA import in decontul de TVA D300
de
Gina Popescu
valabil la 21 Aug 2024
Intrebare:
Am doua spete:
1. TVA achitat de un comisionar care trimite factura aferenta TVA-ului platit (s-a inregistrat factura cu valoarea TVA)
2. TVA achitat direct de catre firma importatoare catre Biroul Vamal (s-a inregistrat DVI-ul cu valoarea TVA)
Nota contabila generata: 401 = 4426 cu valoarea TVA import
Unde trebuie sa se regasesca acest TVA in D300?
Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre declaratia 300 keyboard_double_arrow_right