Venituri realizate de zilieri incepand cu 01 mai 2019 – mod de calcul
03 Iun 2019
Raporturile de munca ale zilierilor sunt guvernate de:
– Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata;
– Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri aprobate Ordinul nr. 831/600 din 2015.
Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, intr-un cuantum al remuneratiei brute orare care nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar.
Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
Venitul realizat de zilieri sub forma de remuneratie pe fiecare beneficiar de lucrari reprezinta venit asimilat salariului pentru care sunt aplicabile Codul fiscal. Calculul si retinerea impozitului datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice sau, dupa caz, la data platii la sfarsit de saptamana sau la data platii la sfarsitul perioadei de desfasurare a activitatii.
Conform art. 76 alin. (2) lit. r) din Codul fiscal, remuneratia zilierilor reprezinta venituri asimilate salariilor impozitate cu cota de impozit de 10%.
Veniturile obtine de zilieri nu sunt venituri realizate la functia de baza, astfel ca impozitul pe venit se realizeaza conform art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, respectiv prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.
Incepand cu veniturile lunii mai 2019, conform modificarilor aduse prin O.U.G. nr 26/2019, asupra veniturilor zilierilor se calculeaza CAS in cota de 25%.
Exemplu de calcul:
Indemnizatie orara: 13 lei
Numar de ore: 8
Indemnizatie bruta: 8 ore x 13 lei/ora= 104 lei
CAS: 104 lei x 25% = 26 lei
Impozit: (104 lei – 26 lei) x 10% = 8 lei
Rest de plata: 104 lei – 26 lei - 8 lei = 70 lei
Prin O.U.G. nr 26/2019 a fost introdusa si posibilitatea ca zilierul sa se asigure, optional, in sistemul public de sanatate, insa contributia se asigurari sociale de sanatate nu se retine de catre platitorul de venit.
Daca zilierul opteaza sa se asigure in sistemul public de sanatate acesta va depune Declaratia unica in conditiile art. 180 din Codul fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre zilieri
Aug222024
Obligatii privind colaborarea cu zilieri si actori
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Aug 2024
Intrebare:
Societatea a realizat un film pentru un client din Ungaria, in statiunea montana Ranca, Gorj si a folosit mai multi figuranti, cu contract de zilieri, dar si actori, cu contract pe drepturi de autor. Ce obligatii fiscale are societatea pentru zilieri si pentru actori, ce declaratii trebuie sa depuna si ce obligatii au actorii, la randul lor? Multi dintre ei au intrebat ce trebuie sa ...
Mai252024
Remuneratie zilieri. Tratament fiscal
de
Rodica Mantescu
valabil la 25 Mai 2024
Intrebare: Societatea noastra are contracte de colaborare cu zilieri. Ne puteti spune ce contributii se retin si se platesc? Este un regim special pentru persoane cu varsta sub 26 ani? Multumim!
Mai092024
Organizare nunti si botezuri, cod CAEN
de
Elena Garofil
valabil la 09 Mai 2024
Intrebare: O societate desfasoara activitate de organizare nunti si botezuri (restaurant, dar functioneaza doar pentru evenimente). In ce cod CAEN se incadreaza? Poate angaja zilieri? Se incadreaza la 5610 sau 9329 pentru ca implicatiile fiscale sunt diferite?
Apr282024
Angajare zilieri. Conditii
de
Rodica Mantescu
valabil la 28 Apr 2024
Intrebare: Avem urmatoarea situatie in societate: avem nevoie de forta de munca, persoane fizice, doar pe perioada de weekend, respectiv Sambata si Duminica (zilier). Ce forma de contract avem nevoie si ce contributii se platesc pentru astfel de colaborari? Mentionez ca se va lucra cu persoane fizice care nu au o forma de societate sau PFA inregistrate? Multumim!
Mar272024
Indemnizatie zilieri. Impozit si contributii
de
Gabriela Dita
valabil la 27 Mar 2024
Intrebare: Care sunt conditiile de angajare zilieri in anul 2024 pentru SRL care desfasoara activitatile de crestere bovine si activitati auxiliare pentru productie vegetala?
Mar102024
Remuneratie zilieri. Poprire
de
Rodica Mantescu
valabil la 10 Mar 2024
Intrebare: Societatea foloseste zilieri in activitatea ei. Aceasta a primit o adresa de infiintare poprire pentru un zilier. Ce obligatii are societatea, zilierul fiind platit la finalul fiecarei zile de lucru? In registrul zilierilor nu este o coloana pentru retineri, ce suma se declara: suma neta care trebuie sa o ia (fara poprire) sau suma poprita deja? Multumesc!
Vezi toate studiile de caz despre zilieri keyboard_double_arrow_right