Veniturile care pot fi realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului fara suspendarea indemnizatiei
17 Aug 2015
Potrivit art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni (intre 600 si 3.400 lei).
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni (intre 600 lei si 1.200 lei).
Pentru copilul cu handicap, concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (intre 600 si 3.400 lei).
Ordonanta prevedea insa suspendarea platii acestor indemnizatii in anumite cazuri, intre care si acela in care beneficiarul realiza venituri supuse impozitului pe venit din prestarea efectiva a unei activitati.
In septembrie 2014 a fost adoptata Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, care prevede o exceptie de la aceste cazuri de suspendare. Aceasta lege prevede ca, chiar daca persoana beneficiaza de anumite venituri, indemnizatia sa nu se suspenda totusi.
Astfel, nu se suspenda plata indemnizatiei in trei situatii:
1.in cazul in care persoana indreptatita primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
2. in cazul in care beneficiarul primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
3. daca acesta realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic. Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 de lei, deci maximul este de 3000 lei/an.
In cazul in care, pe perioada concediului pentru cresterea copilului, sunt realizate venituri de peste 3000 de lei pe an calendaristic, recuperarea sumelor incasate necuvenit se realizeaza potrivit procedurii aprobate Ordinul nr. 2396/2014/103/2015, privind aprobarea Procedurii de efectuare a platii restituirilor prevazute de Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului, precum si a instructiunilor de aplicare a prevederilor art. II-IV din Legea nr. 126/2014 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Indemnizatia de concediu de crestere copil nu se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri de maxim 3000 lei/an calendaristic din:
- salarii,
- activitati independente,
- activitati agricole.
Astfel, aceste venituri pot fi realizate doar in limita a 3000 de lei/an calendaristic pentru a nu determina suspendarea indemnizatiei.
Beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului poate realiza fara limita venituri din chirii, venituri din dividende, veniturile prevazute de contractul individual sau colectiv de munca daca nu provin din desfasurarea unei activitati in perioada concediului, fara ca plata indemnizatiei sa se suspende.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre indemnizatie crestere copil
Iul082024
Cumul de functii. Calcul indemnizatie CCC
de
Rodica Mantescu
valabil la 08 Iul 2024
Intrebare:
O persoana are contract de munca de 8 ore, precum si un contract de munca cu 4 ore la o alta societate, aici avand o vechime de 5 luni. Persoana in cauza urmeaza sa nasca, doresc sa intreb daca la calculul indemnizatiei de crestere a copilului se iau in calcul ambele venituri, la locul de munca cu 8 ore are 2 ani lucrati in ultimii doi ani iar la al doilea 5 luni.
Iun192024
Indemnizatie de crestere copil. Concediu postnatal fara stagiu de cotizare
de
Nicolae Liviu
valabil la 19 Iun 2024
Intrebare: In cazul in care o persoana fizica angajata cu contract individual de munca din luna martie 2024 nu indeplineste conditiile de cotizare pentru acordarea de concediu medical, cum se calculeaza in acest caz cele 42 de lauzie obligatorii. Angajata a nascut la jumatatea lunii iunie, cum pontam zilele nelucrate si cu ce data se poate suspenda contractul individual de munca avand in vedere lipsa ...
Mar122024
Cumul indemnizatie CCC cu venituri cesiune vanzare marcabrand. Obligatii fiscale
de
Florentina Buzea
valabil la 12 Mar 2024
Intrebare: As dori sa solicit consultanta dumneavoastra juridica in legatura cu vanzarea unui brand inregistrat pe nume ca persoana fizica, in contextul in care persoana primeste indemnizatie de crestere a copilului in Romania, anul 2024. Brandul este inregistrat la OSIM sub nume personal (persoana fizica), si intentioneza sa-l vanda (catre persoana juridica). Avand in vedere ca beneficiaza de indemnizatie ...
Mar092024
Indemnizatie crestere copil. Lunile din care se calculeaza. Concediu de maternitate
de
Rodica Mantescu
valabil la 09 Mar 2024
Intrebare: Pentru concediu de crestere copil este obligatoriu ca salariata sa efectueze cele 126 zile de concediu de maternitate. Pentru baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil, cele 12 luni de cand se calculeaza?
Feb252024
PFA. Concediu crestere copil. Conditii
de
Florentina Buzea
valabil la 25 Feb 2024
Intrebare: Persoana fizica insarcinata, urmeaza sa nasca prin iunie si are un PFA in sistem real, care anul trecut a iesit in pierdere, neavand de platit contributia de sanatate pe anul 2023. In acest caz: 1. Ce optiuni are la data curenta ca sa poata beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca nu are momentan contract incheiat cu Casa de Sanatate pentru decontarea concediului medical? 2. Daca nu ...
Feb232024
Situatii de suspendare a platii indemnizatiei pentru cresterea copilului
de
Dani Cucu
valabil la 23 Feb 2024
Intrebare: Intreprindere individuala, in domeniul constructiilor, cu 2 angajati. Titularul (barbatul) a iesit la cresterea concediului copiilor si incaseaza indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. In aceste conditii titularul o sa aiba venituri din activitatea intreprinderii, tinand cont ca are 2 angajati cu norma intreaga, care efectueaza servicii in continuare, in cadrul intreprinderii. Se ...
Vezi toate studiile de caz despre indemnizatie crestere copil keyboard_double_arrow_right